For lidt tid siden blev jeg spurgt af Elektrolux om jeg havde lyst til at deltage i en madbloggerstafet. Temaet for stafetten er 'vildt og dampet'. Man er på hold 3 bloggere sammen og skal sammen kreere en sammenhængende 3-retters efterårsmenu som passer til temaet 'vildt og dampet'. Ingrediensen ’vildt’ skal indgå i alle tre retter, og (dele af) alle tre retter skal tilberedes med damp. Jeg er på hold med Sabrina fra withloveandsugar.dk og Lars fra Grydeskeen.dk. Sabrina var den første, som skulle sende en ingrediens afsted til Lars, som dermed var den første til at vælge om han ville lave forret, hovedret eller dessert. Sabrina sendte lidt blandede svampe til Lars som valgte at lave forretten med disse. I kan se hans ret her.
Bare rolig, der blev ikke sendt hverken hare eller gråand afsted med posten.. Blot en lille besked fra Lars og en lille hare :-) Jeg beklager jeg ikke kunne leve helt op til forventningerne med haren.
Så blev det ellers min tur. Jeg ventede spændt på en ingrediens fra Lars, og det blev til en ret vild ingrediens. Faktisk ville Lars nemlig gerne have jeg lavede en ret med hare, men det var desværre ikke så nemt at opdrive her i Brønshøj. Men Lars havde været så sød at skrive en 2. prioritet, nemlig gråand eller vildand som de også kaldes, og det var noget nemmere at få fat i heldigvis. Med den ingrediens var der jo ikke så meget at vælge imellem, og det blev derfor til hovedretten jeg lavede. Da jeg aldrig har lavet vildænder før, så var det selvfølgelig lidt en udfordring. I det hele taget er jeg ikke så vant til at lave vildtkød. Men efter masser af research så blev det altså til en hovedret der bestod af gråænder/vildænder serveret med jordskokkepuré og dampet rosenkål. Det blev virkelig godt, og ænderne blev helt perfekte! Det der er rigtig svært ved denne stafet er at vi er tre der skal samarbejde om en sammenhængende menu, men vi må ikke tale sammen undervejs.
Jeg har så i mellemtiden sendt en pakke afsted til Sabrina, så hvis I følger med ovre hos hende så kan I se hvad jeg har sendt til hende og hvilken lækker dessert hun tryller ud af det. Se hvad det blev til lige her.
Jeg købte gråænderne hos den lokale slagter, og de var så søde at optø dem og skære dem ud for mig, da jeg sagde at det faktisk kun var brystet jeg skulle bruge i min ret. Så kunne jeg så fint hente det hele dagen efter klar til brug. Så få gerne din slagter til at skære ud for dig, men lad gerne benene sidde på brystet så bliver det ikke så let tørt. Lav eventuelt en fond på skroget, gulerod og løg + cirka 1,5 liter vand. Lad det koge i et par timer, sigt fonden og brug den når du skal lave sauce en dag - eller du kan eventuelt også lave en andesauce til denne ret.
Vildand med jordskokkepuré og dampet rosenkål
Ingredienser
- 2 gråænder/vildænder - delt i bryst, lår og skrog. Lad gerne benene sidde på brystet. Gem lårene til en anden ret eventuelt.
- Brøndkarse til anretningen, skyllet og tørret
- Hindbær til anretningen, skyllede og tørrede
Jordskokkepuré
- 500 g jordskokker, tag 1 jordskok fra til senere
- 1 dl piskefløde
- 25 g smør
- Salt
Dampet rosenkål
- 6 rosenkål
- Vand
- Salt
Sprød jordskokke-æblesalat
- 1 jordskok
- ½-1 æble
- Citronsaft
Sådan gør du
Jordskokkepuré
- Rens og skræl jordskokkerne.
- Kog dem i en gryde med vand. De skal koge til de er møre - cirka 8-10 minutter.
- Med en stavblender blender du jordskokkerne til mos.
- Tilsæt smørret til mosen.
- Tilsæt så fløden langsomt imens du blender med stavblenderen. Fortsæt til du har en fin og blød puré. Smag til med salt.
Dampet rosenkål
- Fjern de yderste 4-5 blade fra hvert rosenkål.
- Skyl dem under rindende vand.
- Damp dem i omkring 5 minutter, eller til de begynder at blive bløde men stadig med bid i. (jeg dampede dem ved at sætte et dørslag i en gryde med en smule vand i bunden, og øverst et låg til at holde på dampen.
- Sprød jordskokke-æblesalat
- Skær jordskokken i så tynde skiver som muligt.
- Skær også æblet i helt tynde både.
- Vend det hele i lidt citronsaft så de ikke bliver brune.
Vildænder
- Rids skindet på brysterne og krydr godt med salt.
- Lad dem stå i 10-15 minutter og trække.
- Læg andebrysterne med skindsiden nedad på en kold pande.
- Tænd for panden og giv dem et par minutter til skindet er brunet.
- Læg brysterne i et ovnfast fad.
- Stil fadet i en 200 grader varm ovn i cirka 15 minutter.
- Lad brysterne stå og trække i 5 minutter inden du befrier dem fra benene og skærer dem i fine skiver.
Anretning
- Læg lidt jordskokkepuré på tallerkenen og træk igennem det med en ske.
- I midten af tallerkenen ligger du de dampede rosenkålsblade skiftevis med de friske hindbær og brøndkarsen.
- I den ene side af tallerkenen ligger du skiftevis de tynde æblebåde og jordskokker.
- Til sidst placerer du nogle skiver af gråandebrystet ovenpå jordskokkepuréen.
Noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Skrevet af: Louise Dam[show_post_categories show="tag"]Kategori: [show_post_categories show="category"]
Comments
No Comments