Vindruegelé er en lækker og nem opskrift, der giver dig mulighed for at bruge vindruer, som du måske har i overskud. Det er synd at lade dem gå til spilde, og gelé er en fantastisk måde at bruge dem på. Jeg har selv haft stor succes med at lave gelé af vores mange vindruer fra drivhuset.
Her kan du bruge vindruegelé
Vindruegelé er ikke kun nemt at lave, det er også utroligt anvendeligt. Det er perfekt til efterårets og vinterens vildtretter og saucer, og jeg bruger det ofte som erstatning for ribsgelé i brun sauce. Det smager også fantastisk til retter som forloren hare eller en vildtgryde. Du kan bruge vindruegelé i alle de opskrifter, hvor du normalt ville bruge ribsgelé. Det vil sige at geléen også er rigtig god i de halve æbler med gelé til jul eller blot til at servere til andestegen.
Du kan også bruge vindruegelé i dessertopskrifter. Prøv det som fyld i tærter, på pandekager eller som topping på vaniljeis. Eller kom lidt ovenpå den gammeldags æblekage.
Vindruegelé passer også perfekt til osteanretninger. Den søde gelé smager fantastisk godt til ost, og vindruer er allerede en klassisk ingrediens i mange osteanretninger. Så en lille skål med geléen vil være et hit blandt osteelskere.
Opskrift på vindruegelé af blå druer
Til min opskrift på vindruegelé bruger jeg blå druer, fordi det er det der vokser i mit drivhus. Men du kan snildt bruge samme opskrift til at lave vindruegelé af grønne druer i stedet for.
Vindruegelé
Ingredienser
- 1 liter vindruesaft, usødet
- 500 g sukker
- 1 brev (reklamelink)gul melatin geleringspulver
Sådan gør du
- Kog vindruesaften op i en gryde.
- Tilsæt gul melatin og rør godt rundt. Lad det koge 1 minut imens du rører i saften.
- Tilsæt sukkeret lidt efter lidt og lad det koge op igen. Når alt saften koger lader du det koge 1 minut igen. Smag gerne saften til og se om du synes den har den rette balance mellem sødme og syre. Ellers kan du tilsætte mere sukker.
- Tag gryden af varmen og fjern eventuelt skum fra toppen med en ske.
- Hæld geléen på små skoldede glas. (evt. skyllet med atamon for yderligere holdbarhed). Sæt ikke låg på glassene.
- Sæt glassene i køleskabet med et viskestykke over. Sæt lågene på næste dag.
Vindruegelé i saftkoger
Når jeg laver vindruegelé så starter jeg med at lave vindruesaft i min saftkoger (tutti frutti), herefter bruger jeg så opskriften på at lave gelé.
Vigtigt at vide
Når man arbejder med geleringspulver er det vigtigt at vide at der ikke må være sukker i saften. Sukkeret til geléen skal altså først tilsættes efter geleringspulveret. Ellers vil geléen ikke stivne.
Sådan opbevarer du bedst din gelé
For at opbevare vindruegelé på den bedste måde, skal du sørge for at skolde og rengøre sylteglassene, inden du hælder geléen i. Opbevar geléen et mørkt og tørt sted, som f.eks. et køkkenskab eller køleskab. Geléen kan holde sig i mindst et år, hvis glassene er blevet ordentligt rengjort. Geléen er ikke fryseegnet.
Sørg også for ikke at bruge for store sylteglas, da du så risikerer at geléen ikke vil stivne.
Justere sødmen i hjemmelavet vindruegelé
Du kan nemt justere sødmen i hjemmelavet vindruegelé ved at tilføje mere eller mindre sukker efter smag. Start eventuelt med at tilsætte halvdelen af mængden af sukker og smag dig derefter frem for at finde den rette sødme. Vindruesødmen kan variere, så det er en god ide at smage til undervejs i processen.
Brug vindruegelé i madlavningen
Vindruegelé kan bruges på mange forskellige måder i madlavningen. Den er perfekt til vildtretter og saucer, hvor den tilføjer en sød og frisk smag. Du kan også bruge geléen som fyld i tærter, som topping på pandekager eller som ekstra smagspift til desserter som vaniljeis. Geléen passer også fantastisk godt til forskellige typer ost og kan tilføje en ekstra dimension til en osteanretning.
Comments
No Comments